Η Διαβητική Νεφροπάθεια αποτελεί μία από τις συχνότερες και σοβαρότερες επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, η διαβητική νεφροπάθεια εξελίσσεται συνήθως με μεγάλη ταχύτητα μέσα από συγκεκριμένα στάδια και καταλήγει σε Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η οποία απαιτεί συνεχή υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας με αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση. Λόγω της μεγάλης συχνότητας του διαβήτη, η διαβητική νεφροπάθεια είναι με μεγάλη διαφορά η πιο συχνή αιτία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο. Η αντιμετώπιση της διαβητικής νεφροπάθειας απαιτεί αυστηρό έλεγχο του σακχάρου, αλλά και των συνοδών παραγόντων κινδύνου (υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας, υπερουριχαιμίας, κτλ.) και τακτική παρακολούθηση του ασθενούς από εξειδικευμένους ιατρούς.
Η Αρτηριακή Υπέρταση είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος στον ανεπτυγμένο κόσμο. Στην Ευρώπη και την Ελλάδα, σχεδόν 1 στους 3 ενήλικες, και 1 στα 2 άτομα άνω των 65 ετών πάσχουν από υπέρταση. Η αρτηριακή υπέρταση είναι ο πιο συχνός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), αλλά και για νεφρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής νεφροπάθειας. Το ποσοστό των υπερτασικών ασθενών που επιτυγχάνουν να έχουν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά όρια με απλά θεραπευτικά μέσα είναι σχετικά μικρό και αρκετά άτομα χρειάζονται τη βοήθεια εξειδικευμένων υπερτασιολόγων για να θέσουν την υπέρταση τους υπό έλεγχο (δηλαδή κάτω από 140/90 mmHg για το γενικό πληθυσμό και κάτω από 130/80 mmHg για τους ασθενείς με διαβήτη ή νεφρική πάθηση). Ακόμη, σε περίπου 5-10% των υπερτασικών ατόμων η αρτηριακή υπέρταση οφείλεται σε άλλη πάθηση του οργανισμού (δευτεροπαθής υπέρταση)· σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η αναγνώριση και θεραπεία της υποκείμενης πάθησης σε υπερτασιολογικά κέντρα.
Στο Ιατρικό Κέντρο «Αρεταίος» λειτουργούν Νεφρολογικό Ιατρείο και Υπερτασιολογικό Ιατρείο με επικεφαλής Νεφρολόγο-Υπερτασιολόγο με μακρά εξειδίκευση σε πρότυπα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού στην αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων και υποστήριξη από το εξειδικευμένο προσωπικό του κέντρου (διαιτολόγους και νοσηλευτές).
Στόχος του νεφρολογικού ιατρείου είναι η παροχή ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών για:
1. Πρόληψη της εμφάνισης διαβητικής νεφροπάθειας σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
2. Αντιμετώπιση και καθυστέρηση της εξέλιξης της διαβητικής νεφροπάθειας με αντιμετώπιση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων κινδύνου.
3. Διάγνωση και αντιμετώπιση νεφρικών παθήσεων κάθε αιτιολογίας (υπερτασική νεφροπάθεια, σπειραματοπάθειες, διάμεσες νεφροπάθειες, νεφροπάθειες αυτοάνοσων νοσημάτων, νεφρολιθίαση, κτλ.).
4. Διάγνωση και αντιμετώπιση των επιπλοκών της χρόνιας νεφρικής νόσου (αναιμίας, υπερπαραθυρεοειδισμού, ηλεκτρολυτικών διαταραχών κ.ά)
5. Επιλογή της κατάλληλης μεθόδου για υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας και έγκαιρη προετοιμασία των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
Στόχος του υπερτασιολογικού ιατρείου είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών για:
1. Διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης και διερεύνηση του βαθμού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης με καθιερωμένες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πίεσης
2. Διάγνωση των σχετιζόμενων με την υπέρταση βλαβών των οργάνων (καρδιάς, αγγείων, εγκεφάλου, νεφρών κτλ.)
3. Θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης και των συνοδών παραγόντων κινδύνου
4. Διαγνωστική διερεύνηση και θεραπεία ασθενών με ανθεκτική και δύσκολα ελεγχόμενη με φάρμακα αρτηριακή υπέρταση.
5. Διαγνωστική διερεύνηση και αντιμετώπιση ασθενών με δευτεροπαθή υπέρταση, δηλαδή υπέρταση που οφείλεται σε παθήσεις άλλων οργάνων (π.χ. σε νεφραγγειακή νόσο, νοσήματα των νεφρών, νοσήματα των επινεφριδίων, νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα κ.ά).