Αιματολογικό

ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟ

O Αιματολόγος (αν και ακούγεται λογικό) δε κάνει τις αναλύσεις αίματος, αυτό είναι δουλειά του Βιοπαθολόγου, αλλά ασχολείται με την Αιμοποίηση, τις διαταραχές των κυττάρων του αίματος (λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά και αιμοπετάλια) αλλά και με τις διαταραχές των μηχανισμών που κάνουν το αίμα μας να πήζει, δηλαδή τις διαταραχές της Αιμόστασης.

Αιμοποίηση: είναι η πιο σημαντική συνεχής διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο ανθρώπινο σώμα. Είναι η διαδικασία παραγωγής των ώριμων κυττάρων του αίματος, από πρόδρομες κυτταρικές μορφές. Τα ώριμα κύτταρα του αίματος έχουν μικρή διάρκεια ζωής και δεν έχουν τη δυνατότητα να διαιρούνται, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνεχής αντικατάστασή τους από τα αιμοποιητικά όργανα. Ένας ενήλικας παράγει περίπου 100 δισεκ. κύτταρα/ημέρα

Αιμόσταση: Φυσιολογική αντίδραση στην τοπική
αγγειακή βλάβη, που αποσκοπεί στην αναχαίτιση της
αιμορραγίας. H Αιμόσταση διακρίνεται στην πρωτογενή, στο μηχανισμό της πήξης και στο μηχανισμό της ινωδόλυσης.

Αιματολόγος: τι θεραπεύει και ποια είναι η δουλειά του

Ασχολείται με:

  • Διαταραχές των ΛΕΜΦΑΔΕΝΩΝ: Λεμφώματα, καλοήθεις λεμφαδενίτιδες/ διογκώσεις λεμφαδένων.
  • Διαταραχές των ΕΡΥΘΡΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ: Δηλαδή όλες οι μορφές αναιμιών( πτώση αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη) και οι ερυθροκυταρώσεις (αύξηση αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη)
  • Διαταραχές των ΛΕΥΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ: Λευχαιμίες, Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα και Μυελοπαραγωγά Νεοπλάσματα, λεμφώματα, λευκοπενίες, λευκοκυτταρώσεις, πολλαπλούν μυέλωμα και άλλες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες.
  • Διαταραχέςτων ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ: Θρομβοπενίες, θρομβοκυτταρώσεις, θρομβοπενικές πορφύρες.
  • Διαταραχέςτης ΠΗΞΗΣ: υπερπηκτικότητα, ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ, αιμορραγικές διαθέσεις, θρομβοφιλία, άλλες διαταραχές πήξεως και λύσεως ινώδους.
  • ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ-ΜΕΤΑΓΓΙΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ιατρικές ειδικότητες σε σχέση με την αιματολογία

Ο αιματολόγος είναι ένας ιατρός που είναι στενά συνδεδεμένος και με άλλες ειδικότητες στην ιατρική πρακτική. Τον αιματολόγο μπορεί να τον επισκεφτείτε άμεσα και έμμεσα (ή να κληθεί να σας εκτιμήσει) μετά από προτροπή γυναικολόγων, ογκολόγων, καρδιολόγων, χειρουργών αλλά και άλλων ειδικοτήτων, μια και το αίμα είναι ιστός που επηρεάζει ΟΛΑ τα συστήματα του ανθρώπου.

Comments are closed.