Διαβητολόγος – Εμμανουήλ Μ. Πάγκαλος

Διαβητολόγος Εμμανουήλ Μ. Πάγκαλος

Εμμανουήλ Μ. Πάγκαλος

Επιστημονικός διευθυντής κλινικής «Θέρμη» Θεσσαλονίκη

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου αποπεράτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Απεφοίτησε από την ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1975. Μετά την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπίατρος και την υπηρεσία υπαίθρου εκπαιδεύτηκε στην  εσωτερική παθολογία. Έλαβε τον τίτλο του Παθολόγου το 1983.

Υπηρέτησε το ΕΣΥ από το 1983 μέχρι το 2010 από διάφορες θέσεις στο Νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων, στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη.  Από το 1999 μέχρι το 2010 που παραιτήθηκε ήταν διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας την πρώτη τριετία. Από τις θέσεις αυτές συνέβαλε στην οργάνωση και την έναρξη λειτουργίας τόσο της κλινικής όσο και του Νοσοκομείου.

Εκπαιδεύτηκε στο Nottingham της Αγγλίας στον σακχαρώδη διαβήτη και ανέπτυξε το διαβητολογικό ιατρείο τόσο στο Νοσοκομείο Παπανικολάου όσο και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με τμήματα για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, τον διαβήτη της κύησης , τις αντλίες ινσουλίνης και το διαβητικό πόδι όπου παρακολουθούνται περισσότεροι από 5000 ασθενείς. Στα ιατρεία αυτά εκπαιδευτήκαν περισσότεροι από 30 γιατροί και νοσηλευτές στην αντιμετώπιση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα τον σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συμμετείχε στην συγγραφή περισσότερων από 100 μελετών σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.

Ήταν οργανωτής, συντονιστής και ομιλητής σε περισσότερα από 200 διεθνή και ελληνικά συνέδρια

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Διαβητολογικής εταιρείας την τριετία 1997 – 2000, μέλος, ταμίας, γραμματέας και πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου της διαβητολογικής εταιρείας Βορείου Ελλάδος από το 1993 – 2008. Είναι αντιπρόεδρος  του Διοικητικού συμβουλίου της διαβητολογικής εταιρείας Βορείου Ελλάδος την τριετία 2008 – 2011 και αντιπρόεδρος  του Διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας παθολογίας  Βορείου Ελλάδος την τριετία 2009 – 2012. Είναι μέλος σε περισσότερες από 10 ιατρικές εταιρείες διεθνείς και ελληνικές.

Είναι μέλος της Συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά» από το 1993 μέχρι σήμερα και μέλος της επιστημονικής  επιτροπής του περιοδικού «Γλυκιά Ζωή» από το 1998 μέχρι σήμερα.

Comments are closed.